Kettlebells

Vad är Kettlebells?

kettlebells

Du har kanske hört talas om kettlebells; vikten som ser ut som ett bowlingklot med handtag. Möjligtvis har du redan provat att använda dem i din träning, då de blir mer och mer populära på gym runtomkring i världen.
Om du är ute efter ett kreativt träningsredskap som kan användas hemma på väldigt många sätt, så är kettlebells helt rätt för dig. Oftast är de runda, med en plattare undersida som möjliggör att vikten kan stå på marken. På ovansidan finns det alltid ett robust handtag, som du håller i under träningen. De kommer i olika tyngder, storlekar och färger – vilka som passar dig bäst, är det upp till dig att avgöra.
Det finns många teorier om var kettlebellen först uppstod, men då de dykt upp i en russisk ordbok redan år 1704, antar man att Ryssland är ursprungslandet. Det finns dock liknande redskap som setts tidigare på andra platser i världen, såsom de gigantiska hänglåsen som använts av Shaolinska munkar i Kina.
Träning med en kettlebell är huvudsakligen träning av överkroppen, men med de rätta övningar och i de rätta positioner, kan det vara effektiv träning för hela kroppen.

Rekommenderat av professionella kettlebells-tränare, är både övningar där du svingar kettlebellen, och där du lyfter den. Övningar såsom ”the swing”, ”the snatch”, ”the power snatch” och ”the clean” är samtliga väldigt effektiva då de involverar flera muskelpartier samtidigt, allt från armar till rygg, mage, och ben.

Viktigast att tänka på under träning med kettlebells, precis som vid övrig viktträning, är hållningen. För att få mest möjligt ut av träningen, och för att undgå felbelastning och eventuella skador, borde det vara huvudfokus under hela träningspasset.
Du kan lätt bygga ett helt träningsprogram enbart med hjälp av kettlebell-vikter, eller så kan du välja att implementera det i ditt nuvarande program och använda en större variation av träningsredskap. Precis som med alla andra träningsformer, så finns det oändligt med inspirationsvideos att hitta som fokuserar på just den här typen av träning, och till dig som är nyfiken – så kostar inte en kettlebell vidare mycket. Du hittar dem i viktklasser mellan 2 kg – 32 kg, och priserna ligger mellan strax under 100 kr upp till 900 kr.

Hos BilligFitness.se hittar du et stort urval av Kettlebells

Lycka till med träningen!